söndag 9 november 2008

Timing

Hunden på bilden heter Elsa (Stommelyckans Fox Trot)

I hundträningen pratar vi mycket om timing.
Det är ju så viktigt med rätt timing när vi ska få vår hund att förstå rätt och fel. Ibland bygger träningen på att man ska lura hunden till fel beteende, korrigera hunden i rätt sekund "så den inte gör om det" och sedan ska hunden ha dragit lärdom.

Jag tycker naturligtvis också att timingen i korrigeringen är väldigt viktig, men jag tror inte att det är där nyckeln till inlärningen sitter. Det finns tillfällen då jag behöver gillra "fällor" för min hund för att "ta den på bar gärning" för att det är svårt att komma åt ett beteende annars när det sker i smyg, men å andra sidan, som i vårt fall, är det lika lätt att duka av bordet efter sig efter slutförd fika innan man lämnar köket. Vi vet ju att hundarna som ligger i kökssoffan gärna nappar till sig resterna annars. :-)) Egentligen ett ganska naturligt beteende. När ledaren ätit upp tar flocken för sig.
Men nu kommer jag till kärnan av det jag menar:

När du stoppar ditt hund mitt i en handling med tex ett "Nej" så har du förmodligen mindre än en sekund på dig att berömma hunden för att den stannade upp och lyssnade. Om du inte gör det så att den stärks i önskad handling - är risken stor att den strax fortsätter med det du nyss avbröt. Har du bra timing i berömmet är det vad som övertygar hunden. Sedan väver du in ett önskat kommando i berömmet, tex. "kom" och belönar med din röst så fort hunden påbörjar sin väg mot dig.

Ett scenario kan alltså se ut så här. Du ser en annan hund som din hund inte får lov att gå fram till. Helst ska du säga nej redan då hunden spetsar öronen och så mycket som sneglar på den andra hunden. I det skedet har du fortfarande stor chans att hunden ska lyssna. När du talat om för hunden att den inte får gå dit och den slappnar av en aning berömmer du meddetsamma, innan den gör ett nytt "utbrytningsförsök" och säger ett kommando, tex. "Gå nära". Belöna hunden flera gånger medan ni tillsammans går förbi den andra hunden.
Vi kan lätt fastna i en negativ spinn av korrigeringar där vi bara tjatar på våra hundar. Kom ihåg att det är vad du gör efter korrigeringen som ger mest lärdom om vilket beteende du önskar. Gör en ordentlig förstärkning av önskat beteende så ökar oddsen att hunden förstår vad du begär.
Allra mest önskvärt är naturligtvis om du hinner fånga upp hunden i ett bra beteende redan innan den är på väg mot den andra hunden. Ha flera belöningar till hands, så att du kan belöna flera gånger. Det är naturligtvis det ultimata, även om verkligheten inte riktigt ser ut så, att man alltid är beredd.
Lyckad träning är en övning som hunden klarar. Om det är svårt, så öka avståndet till störningen, så att hunden klarar att passera tillsammans med dig, utan utbrytningsförsök. Belöna som mest när det är som svårast, alltså precis när ni passerar varandra.
Jag kommer så småningom att skriva mer utförligt om det här på tipssidan, eftersom det är ett vanligt vardagsproblem för många.
Åsa

Inga kommentarer: