torsdag 10 april 2008

Den där prestigen...

Katten Betty på diskret fisketur hos marsvinet Trassel & kaninen Svinto.



Den där prestigen är skuld till mycket. Varför inte bestämma sig för att släppa den helt och hållet!

I tävlingslydnaden handlar det mycket om att träna för perfektion för att få den där 10:an. Vi bestämmer oss för ett moment som vi vill träna på och fastnar ofta redan där i vårt tänk. Visst ska vi träna för 10:an , men lekfullt och prestigelöst. Tänk på hunden som utför diverse konster. Det brukar alltid vara glädje i utförandet. Så ska tävlingslydnaden också kännas och se ut.

Några enkla regler för all hundträning som man alltid borde följa konsekvent är:

1. Träna aldrig när du är på dåligt humör. Har du tagit dig ända till Brukshundklubben innan du upptäcker din egen sinnesstämning, så sörj inte över det. Passa på att köpa en kopp kaffe. Sätt dig vid kanten på apellplanen och ha en lugn stund för dig
med passivitetsträning för hunden. Det gör vi alltför sällan och det är alltid nyttigt!

Hur ofta tittar man förresten på andra ekipage? Ibland behöver man titta på andra för att bli medveten om sin egen träning. Kanske ser du någon göra något lite tokigt, som du faktiskt brukar göra själv utan att vara medveten om det? Kanske ser du andra göra sådant du inser att du missat i din egen träning. Jättenyttigt!

2. Planera gärna din träning, så att du inte missar samma moment hela tiden, bara för att du upplever det som lite "tråkigt". Själv lyckas jag ofta glömma att träna på den viktiga platsliggningen. Jag har förökt sprida omkring mig att jag vill bli påmind, så att jag inte kan lyckas glömma den gång på gång.:-)

3. Även om du har höga mål i slutänden, behöver du ha många mindre delmål på vägen. För din skull, så att du upplever att du lyckas uppnå dina mål och för din hunds skull, så att din målmedvetenhet inte tar överhanden och belägger din träning med för mycket prestige. Då kan det lätt bli störningar i relationen mellan dig och hunden.

4. Fastna inte i moment-tänket. Även om din plan var att träna ett specifikt moment, måste du vara beredd att bryta och tänka om ifall din hund inte svarar upp på träningen som du tänkt dig. Var beredd på att tänka om. Var kreativ och börja träningen från början, eller med fokus på en annan detalj än den du tänkt.

5. Se till att din hund är väl motiverad inför varje moment. Träningen ska genomsyras av glädje och förväntan.

6. Var kreativ! Det är en härlig utmaning att klura ut vad man ska göra i olika situationer. Kanske kan träningsgänget vara kreativa åt varandra och använda varandra som bollplank? Även där når man så långt när man lägger prestigen åt sidan. Den är faktiskt bara i vägen! :-)

7. Rätt utförd träning leder till att förare och hund blir ett tight team med stort förtroende för varandra. Känner du att din hundträning leder till störningar i relationen mellan dig och din hund måste du lägga om din träning. Relationen är viktigast!

8. När relationen är på topp och hunden full av förväntan blir träningen så mycket enklare! Då krävs i princip bara tid och teknik.




Åsa

Inga kommentarer: