torsdag 8 maj 2008

Prinsessan Smilla

Bild: Olivia Schell
Hund: Smilla (Pixbo Psiluett)

I går var vi på kurs i tävlingslydnad. Jag hade sådana ambitioner i våras, men känner att jag inte alls tränat i den omfattning som jag tänkt. Det blir lättare nu när man är ute på tomten ihop med barnen större delen av dagen. Då är det ju inte svårt att ta sig några minuter till träning.

Men nu till lilla Smilla: Hon anstränger sig så för att förstå, så att trots att vi nästan bara tränat på kursen, så går hon från klarhet till klarhet. Hon kan fortfarande inte mycket, bara små delar av varje moment, men hennes arbetsvilja lyser lång väg. Hon slår nästan knut på sig själv i sin iver att vara till lags. Helt underbart!

Denna vecka ska vi träna in operant inlärning av apportering, kommandoordet "sitt" och träna på bakdelskontroll i fria följet. Vi ska också se om det går att tycka om föremål lite grann. I dagsläget sitter Smilla och tittar när bollen flyger iväg. "Jaha, och vem ska hämta den?"

Det som fungerar klockrent är hennes förväntan på mig och belöningarna. Vi har ju gjort Eva Bodfäldts babyövningar för lydnadshundar på promenaderna sedan hon var liten valp. Därför älskar Smilla att befinna sig på min vänstra sida och ögonkontakten släpper hon inte överhuvudtaget när vi är på planen. Därför är hon en liten Prinsessa!





Åsa

1 kommentar:

emma sa...

hej! hittade din blogg o dyu verkar ha koll på det här med hundar.
vi har en tik på 5år o nu har vi fått hem en liten valp på nio veckor. han e här på prov i en vecka. tiken gillar inte alls den lilla o går bara ifrån hnm när han söker kontakt. han vill busa men hon vill ingenting. tiken är uppväxt med annan hund o katt men har bott utan andra djur i ett år nu. vi har haft den lilla i fyra dagar nu. har du ngt tips på hur vi kan göra? vi vill ju gärna ha kvar den lilla valpen men den gamla e givetvis viktigast.
tacksam för svar!
MVH Emma rattadraget@hotmail.com